8 geweldige AutoCAD functies (deel 1)

Elke release van AutoCAD heeft een hoop nieuwe functies. Als eindgebruiker ben je elk jaar ongetwijfeld enthousiast over deze nieuwe features. In twee blogs leggen wij 8 handige features van AutoCAD uit. Te beginnen met de eerste vier.

Als AutoCAD gebruiker ben je continu op zoek naar manieren om beter te worden. Soms realiseer je dit simpelweg door een bepaalde knop aan te klikken en een andere keer gaat het om delen en ontvangen van ideeën en kennis. In dit artikel worden de functies beschreven waarmee je dit kunt bereiken en dus het meest uit je AutoCAD software kunt halen.

AutoCAD 8 mooie functies

1. Bespaar tijd met handige AutoCAD toolsets

AutoCAD beschikt over zeven specifieke toolsets waarmee je veel productiever bent. Uit een productiviteitonderzoek blijkt dat je taken tot 95% sneller kunt uitvoeren met de Electrical toolset.

Voorbeelden van handige toolsets zijn Raster Design en Map 3D. Met Raster Design kun je veel voorkomende problemen met rasterafbeeldingen corrigeren. Dit gaat van scans met een vervormde XY-as tot afbeeldingen die moeten worden bijgesneden. Met Raster Design converteer je eenvoudig rasterlijnwerk naar AutoCAD lijnwerk of andersom. Met de Map 3D kun je een database aan een AutoCAD tekening koppelen. Zo kun je Map 3D gebruiken als lichtgewicht Computer-Aided Faciliteits Management tool voor het volgen en beheren van ruimten binnen gebouwen. Zelfs als je niet alle mogelijkheden van Map 3D benut bevat het handige functies. Zo heb je de commando Map Cleanup. Hiermee kun je een vertex uit lijnen verwijderen en niet-doorsnijdende geometrie opschonen.

AutoCAD toolsets

2. AutoCAD Installatie- en implementatie ervaring

Soms kan het installeren van AutoCAD een hoop frustratie veroorzaken. AutoCAD staat bekend om veel goede dingen, maar een gemakkelijk installatie hoort hier in sommige gevallen helaas niet bij. AutoCAD 2022 bracht hier gelukkig verandering in. Zo zijn er een aantal functies toegevoegd die installeren gemakkelijker maken.

De eerste functie is Custom Install. Hiermee kun je de AutoCAD toolsets of andere Autodesk software kiezen die je wilt installeren. Sterker nog: je kunt je AutoCAD profiel opnemen in de Custom Install, zodat je persoonlijke configuraties worden overgenomen.

3. Eenvoudige gebruik van je software zonder licentieserver

Het thuiswerken is door corona meer dan ooit genormaliseerd. Dankzij de overgang naar abonnementen en het named-user model hoef je niet langer te worstelen met licentieservers. Aangezien je AutoCAD abonnement specifiek aan jou wordt toegewezen, kun je waar dan ook AutoCAD gebruiken zonder licentieserver.

4. CAD standaarden beheren en handhaven

Er is een gezegde onder CAD-gebruikers dat CAD standaarden zijn als tandenborstels. Iedereen heeft ze, maar niemand wil die van een ander gebruiken. Als dit herkenbaar klinkt binnen jouw bedrijf, dan zou je eens kunnen kijken naar de CAD Standards Manager.

Met deze tool kun je automatisch controleren op normovertredingen in je tekeningen. Van tekststijlen tot lijntypes, lagen tot multileaders en dimensies. Het is een krachtig onderdeel van de software. Een voorbeeld van een handige functionaliteit is bijvoorbeeld de Batch Standards Checker.

AutoCAD standaarden