Wat is BIM?

Bouwbedrijven staan onder grote druk bij de uitvoering van bouwprojecten. Ze moeten het werk sneller uitvoeren, de kwaliteitseisen worden steeds hoger gesteld en de budgetten zijn vaak beperkt. Tel hierbij op dat projecten niet altijd volgens plan lopen en er altijd iets mis kan gaan. In de meeste gevallen door miscommunicatie tussen de verschillende partijen en de toenemende techniciteit. BIM kan dé oplossing bieden. Door gebruik te maken van BIM kunnen verschillende partijen samenwerken en digitale bouwmodellen uitwisselen. Hierdoor organiseren ze het bouwproces beter én efficiënter. 

Ontwikkeling van het begrip BIM 

De afkorting BIM zie je op verschillende manieren voorbij komen. De technologie ontwikkelt zich snel, waardoor BIM door de jaren heen een andere lading heeft gekregen.

·       Building Information Modelling is de oorspronkelijk aanduiding die wordt toegekend aan de methodie die digitale informatie centraliseert in zogeheten 3D lichamen. Deze lichamen hebben uiteindelijk de vorm, afmeting en materialen van het beoogde bouwdeel. Daarnaast bevat het de kenmerken die nodig zijn om het ontwerp daadwerkelijk te kunnen realiseren.

·       Bouwwerk Informatie Model is een digitale weergave van hoe een werk is ontworpen, wordt gerealiseerd en/of daadwerkelijk werd gebouwd. Een BIM is in dit geval het resultaat van een methodiek of proces.

·       Bouwwerk Informatie Modellering focust meer op het proces. Het gaat hierbij om samenwerken in bouwprojecten met behulp van digitale bouwwerkmodellen.

·       In de vierde betekenis Bouwwerk Informatie Management staat de informatie centraal: het beheer en het (her)gebruik van digitale informatie in de hele cyclus van het bouwwerk. 

BIM

Maar wat is nou BIM?

 

Het antwoord op deze vraag is een combinatie van alle vier bovenstaande beschrijvingen. Het gaat over het maken van een 3D-BIM model, het model en de werkmethodiek die daarbij hoort, hoe alle partijen samenwerken in het gehele proces en het optimaal benutten van alle beschikbare en benodigde informatie. BIM is dé oplossing die ervoor zorgt dat de relevantie informatie tijdens een project wordt opgeslagen, vanaf het begin tot het eind. Deze informatie wordt gebruikt en beheerd in een digitaal 3D-model. Dit heeft een aantal voordelen:

 

  • Betere samenwerking. Doordat de partijen in één centraal 3D-model werken, is de communicatie transparanter en is de efficiëntie hoger.
  • Tijdbesparing. De doorlooptijd is korter, de efficiënter hoger en de afstemming tussen verschillende bouwpartners integraal. Hierdoor besparen alle partijen tijd.
  • Kostenbesparing. Ten opzichte van de traditionele werkwijze zijn de faalkosten 5 tot 10% lager. Ook is er minder informatieverlies, waardoor een planmatige continuïteit wordt behaald.
  • Grotere efficiency. Alle informatie wordt verwerkt in één centraal 3D-model. Van maatvoering en hoeveelheden tot materialen en leveranciers. Op deze manier verbetert de efficiency flink.

Wil je meer weten over BIM software? Lees onze blogs over Revit of bestel Revit of BIM Collaborate. Binnen 2 uur een werkende licentie.