Overstappen van AutoCAD LT naar AutoCAD?

Twijfel je om over te stappen van AutoCAD LT naar AutoCAD? AutoCAD en AutoCAD LT lijken erg op elkaar, maar zijn absoluut niet identiek. Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen beide versies van de software. Werk jij met AutoCAD LT, maar twijfel je om over te stappen naar de volledige versie? Na het lezen van deze blog herken je de belangrijkste verschillen en heb je duidelijk of het voor jou de moeite waard is om over te stappen.

AutoCAD LT is de goedkopere versie van AutoCAD en beschikt over alle basisfuncties zoals toolpalletes, externe verwijzingen en printen in 2D. Het werkt met lagen en je kunt eenvoudig blokken maken en bewerken. Ook kun je PDF’s gebruiken als onderlagen en documenten uploaden naar AutoCAD WS voor mobiele weergave. Je kunt tekeningen die in .dwg bestanden zijn gemaakt ook inladen in AutoCAD LT.

Verschil tussen AutoCAD en AutoCAD LT

Waarom overstappen naar AutoCAD?

Doordat je de beschikking hebt over de basisfuncties van AutoCAD, kom je met LT een heel eind. De volledige versie van AutoCAD biedt echter diverse voordelen, waardoor je de overweging kan nemen om over te stappen. Hieronder leggen we ze uit.

  1. 3D modelleren

Het belangrijkste verschil is dat je in AutoCAD kunt 3D modelleren. AutoCAD LT is alleen geschikt om 2D te tekenen en heeft niet veel visualisatie- of presentatiemogelijkheden. In AutoCAD kun je 3D modellen ontwerpen en fotorealistisch renderen, compleet met schaduw en reflectie.

AutoCAD heeft 3D-tekenmogelijkheden die cameraweergaven, doorloopnavigatie en modeldocumentatie mogelijk maken. Een andere mooie 3D-mogelijkheid is vrije-vorm-ontwerp, waarbij je gebruik kunt maken van de ‘’Mesh and solid modeling’’ tools om je ideeën te verfijnen. Mocht het nodig zijn, kun je jouw 3D-model uiteindelijk ‘’platslaan’’ tot een 2D plattegrond.

  1. Beschikking over branche-specifieke toolsets

Met de volledige versie van AutoCAD heb je de beschikking over zogeheten specialized-toolsets. Onderzoek heeft uitgewezen dat de toolsets een productiewinst van maar liefst 63% betekent voor projecten. 

Met de toolsets voer je ontwerptaken binnen no time uit. Daarnaast automatiseer je veel algemene taken, zoals het invoeren van bepaalde objecten, het creëren van materiaallijsten en het maken van PLC I/O-tekeningen. Met de toolsets krijg je bovendien de beschikking over meer dan 750.000 intelligente objecten.

  1. Samenwerken door verschillende add-ons

AutoCAD beschikt over add-ons. Zo biedt AutoCAD ondersteuning aan verschillende automatisering en maatwerk API’s zoals LISP-toepassingen, ObjectARC, C++ en Actie recorder. Je kunt de add-ons an API’s gebruiken om bepaalde aanpassingen te doen aan je ontwerpen. Wanneer je samenwerkt aan een project en je bepaalde modellen wilt importeren, kan dit met AutoCAD. Als je dit met AutoCAD LT doet kan er data verloren gaan, waardoor het bestand incompleet is.

Dus, is AutoCAD iets voor jou?

In tegenstelling tot LT kun je met AutoCAD volledig dus 3D-modelleren en deze modellen visualiseren en presenteren. Daarnaast heb je de beschikking over branche-specifieke toolsets waarmee je veel tijd kunt besparen. Als laatst verbeter je de samenwerking en heb je de beschikking over verschillende add-ons.

Mocht je dus meer uit de software willen halen, tijd willen besparen én 3D modelleren, is het verstandig om te kiezen voor een volledige AutoCAD in plaats van een AutoCAD LT.

Wil je alle verschillen lezen? Download hieronder de gratis AutoCAD bundel met o.a. de verschillen tussen AutoCAD en AutoCAD LT en 33 AutoCAD tips. Wil je de software 30 dagen proberen? Download dan de gratis testversie.