Autodesk License Compliance

License Compliance is een veelgehoorde term. Het betekent dat je legaal met jouw aangeschafte Autodesk software werkt. Soms is het echter lastig om te weten of jij de software wel écht legaal gebruikt, misschien overtreed je zonder je hiervan bewust te zijn het beleid. Autodesk controleert streng op het juist gebruiken van softwarelicenties. De bedoeling hiervan is om piraterij, oftewel het illegaal gebruik van de software, terug te dringen. Het is daarom ook erg belangrijk om compliant te zijn. In deze blog vertellen wij je alles over het legaal werken met Autodesk software.

Mocht Autodesk het vermoeden hebben dat de software verkeerd wordt gebruikt, kunnen zij een audit inplannen. Bij een audit scannen ze je computers en het bedrijfsnetwerk om te kijken of er op een verkeerde manier gebruik wordt gemaakt van Autodesk software. Is dit het geval, kan dit flinke boetes tot gevolg hebben. De audits worden zowel bij grote bedrijven als bij kleine bedrijven gedaan.

We moeten er eerlijk over zijn, het is niet altijd makkelijk om te checken of je de software op een legale manier gebruikt. Er zijn een ontzettend veel regels waar jij je als gebruiker aan moet houden. Met name wanneer er meerdere licenties zijn afgesloten, kunnen problemen ontstaan. Vaak gebeurt het illegaal gebruikmaken van software per ongeluk, bijvoorbeeld doordat de oude software geïnstalleerd blijft op de computer, terwijl deze niet meer worden gebruikt.

Hoe zorg je er voor dat je compliant werkt?

Als je jouw licenties goed managet, is het aantal licenties dat gebruikt wordt evenveel als het aantal licenties dat is aangeschaft. Een licentie geeft als het ware aan dat jij gebruiksrecht hebt van de software. Hieraan zitten bepaalde voorwaarden en als je hieraan voldoet ben je compliant en loop je geen enkel risico op een audit of nog erger: een boete.

Autodesk License Compliance

Ben jij wel compliant?

Zorg er altijd voor dat oude software verwijderd wordt en dat je per subscription, slechts één gebruiker laat werken. Dit kan uiteraard wel op meerdere stations. Je mag de software gebruiken op drie verschillende werkstations (bijvoorbeeld werkcomputer, laptop en iPad), maar niet tegelijkertijd. Als gebruiker heb je recht om tot vijf oudere versies van de software te gebruiken. De software mag wereldwijd gebruikt worden.

Twijfel je of je wel compliant bent of heb je een bericht van Autodesk gehad? Neem contact met ons op. Samen met jou bekijken en bespreken we de situatie en zorgen we ervoor dat je geen audit krijgt.