Digitalisering van de Eiffeltoren: het ontwerp van ’s werelds grootste stedelijk 3D-model

Digitalisering-eiffeltoren-met-autodesk-software

Het symbool van Parijs is de Eiffeltoren. Dankzij BIM (Building Information Modeling), is de Eiffeltoren nu permanent vastgelegd als een 3D-model. Waarom? Dit model is niet alleen gemaakt om de Eiffeltoren en zijn omgeving vast te leggen, het wordt ook gebruikt voor de renovatie ervan.

De stad Parijs heeft BIM gebruikt, om een gebied van 133 hectare, inclusief de Eiffeltoren vast te leggen voor de ‘Grand Site Tour Eiffel’, een internationale ontwerpwedstrijd. Het stadsmodel van Parijs, gemaakt in samenwerking met Autodesk, is het grootste in zijn soort ter wereld. Met 342 GB aan puntenwolkgegevens geeft het nauwkeurig elk gebouw, weg, boom en fontein weer.

Grand Site Tour Eiffel opdracht

De opdracht was om de bezoekerservaring van de Eiffeltoren te moderniseren. Hierin wel rekening te houden met de geschiedenis ervan. Teams van architecten, stedenbouwkundigen, ingenieurs en landschapsontwerpers van over de hele wereld konden hun ontwerp inleveren.

Lees het gehele artikel en bekijk de resultaten van het onderzoek op de onderstaande pagina.

Welke Autodesk software is gebruikt?

Welke software is er gebruikt om het 3D-model van Parijs in kaart te brengen en te ontwerpen? Autodesk Recap Pro is gebruikt voor het inlezen en verwerken van bestaand beeldmateriaal. Dit resulteerde in 342 GB aan puntenwolkgegevens. Toen dit was voltooid zijn de gegevens verwerkt in Autodesk Infraworks. Hier zijn 200 puntenwolk gegevens uitgehaald en gerasterd. Deze werden vervolgens gebruikt om VR-modellen te genereren met Autodesk 3ds Max en Unreal Engine.

De missie was om een model te maken dat kan worden gebruikt door de architecten en ingenieurs die zich kandidaat stellen voor de wedstrijd. Het doel was om zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven van de verschillende plaatsen waaraan gewerkt zou worden. Dit bood de mogelijk dat ze nauw konden samenwerken met architectuur- en stedenbouwkundige bureaus evenals ingenieursbureaus via het Autodesk BIM360 platform.

Ben je nou geïnteresseerd geraakt in de software die voor het Parijs model is gebruikt, hieronder een opsomming van de software die je bij ons op de website kun bestellen.

€350 per jaar7

€1990 per jaar

€1855 per jaar

Wil je gebruik maken van alle programma’s bekijk dan eens de Architecture, Engineering en Construction collection. Voor deze prijs heb je toegang tot AutoCADRevit en de bovenstaande software pakketten (Recap pro, Infraworks en 3ds Max).

€3390 per jaar

Wil je advies over bovenstaande softwarepakketten? Dat kan uiteraard neem contact met ons op of stel direct je vraag via de chat rechtsonder in beeld.

Resultaat Grand Site Tour Eiffel opdracht

Zie hieronder het eindresultaat van de digitalisering van de Eiffeltoren van het winnende bureau.