De geschiedenis van Utrecht in beeld met Autodesk Maya

Onze klanten maken de mooiste ontwerpen met behulp van Autodesk software. Van leidingwerk tot machines en van constructies tot complete gebouwen. Soms kom je echter iets tegen wat zo bijzonder is, dat je er wel bij stil móet staan. Dat was afgelopen week het geval. Wij kregen het verzoek van de Gemeente Utrecht of wij voor Erfgoed Utrecht een Autodesk Maya licentie konden leveren. Uiteraard kon dit. Nadat we contact hadden met de gebruiker van de licentie, kwamen we erachter waarvoor hij Maya gaat gebruiken.

Nauwkeurige reconstructies van de historie

Daan Claessen van Erfgoed Utrecht geeft met behulp van 3D-software het verleden van Utrecht zo nauwkeurig mogelijk weer. Hij gebruikt Autodesk Maya om bouwhistorisch en archeologisch onderzoek uit te voeren. Theorieën en bestaande opvattingen worden getest doordat er gewerkt wordt in een 3D-omgeving. Er wordt een nauwkeurig beeld gecreëerd door alle gegevens zo precies mogelijk te gebruiken. Door muurdiktes, funderingsresten en archeologische sporen te combineren en in 3D op te bouwen, ontstaat er een zo goed mogelijk reconstructie van het verleden. Maya geeft hem de tools en mogelijkheden om meer te doen met de reconstructies. Zo is hij in staat om animaties en nog mooiere renderings te maken.

3D-modellen vertellen het verhaal van het verleden

Het in kaart brengen van de geschiedenis van Utrecht doet Daan uiteraard niet alleen. Onder andere een molenbouwer en archeologen helpen hem om gebouwen te reconstrueren. Zijn 3D-modellen en animaties vertellen het verhaal van het verleden. Zo kan hij diverse bouwfases van een huis in kaart brengen. Welk materiaal is gebruikt? Hoe dik is de muur? Met zijn afbeeldingen vertelt hij het verhaal van de historie van Utrecht aan een breed publiek.

Afgeronde projecten

Op dit moment heeft Daan al duizenden modellen gemaakt van de historie van Utrecht. Zijn werk is al voor diverse projecten gebruikt. Zo maakte hij de illustraties van het boek ‘’de Domtoren, trots van de stad’’. In dit boek staan vele reconstructies van de verschillende bouwfases van de domtoren. Op deze manier kunnen geïnteresseerden precies zien hoe de Domtoren vroeger is opgebouwd. Daarnaast leverde hij een bijdrage aan diverse tentoonstellingen in het Centraal Museum in Utrecht, zoals: Trots van de stad: de Utrechtse domtoren, Ommuurde Stad, Dromen in Beton en Klaarhamer volgens Rietveld.

Geschiedenis Utrecht - Dom in beeld met Maya

Lopende Maya-projecten

Op dit moment lopen er nog diverse projecten waar Daan aan werkt. Zo visualiseert hij de waterlinieforten in Utrecht en omgeving. Hierin zie je bijvoorbeeld hoe deze forten functioneerden en hoe de inundatie werkte. Ook ontwikkelt hij het historisch basismodel Utrecht. Dit is een 3D model waarin al het bouwhistorisch en archeologisch onderzoek is verwerkt in verschillende tijdslagen. Verder visualiseert hij de bouwhistorische uitwerking van Paleis Lofen. Dit Paleis stond in het centrum van Utrecht en is in de loop der tijd is verdwenen. Als laatst is hij druk met de visualisatie en animaties voor de tentoonstelling Gezonde Stad in het Centraal Museum. In deze tentoonstelling zie je de ontwikkeling van de historische stad op het gebied van gezondheid.

Wil jij gaan werken met 3D-modellen of animaties? Neem vrijblijvend contact met ons op en we bekijken welk softwarepakket het beste aansluit bij jouw wensen.