AutoCAD 2023. Wat is er nieuw? Dat lees je hier!

AutoCAD 2023 banner

Elk jaar komt Autodesk met een update van AutoCAD. De lancering van de nieuwe versie is altijd ergens in het voorjaar, zo ook dit jaar. AutoCAD 2023 is nog sneller, gebruiksvriendelijker en uitgebreider dan de vorige versie. Dit maakt dat je nog sneller en efficiënter aan de slag kunt gaan met je project.

Met AutoCAD 2023 krijg je meer inzichten in je werk, optimaliseer je samenwerkingen en kun je nog meer automatiseren.

De nieuwe AutoCAD 2023 functies zijn bedoeld om processen en samenwerkingen nog verder te automatiseren. Of je nou feedback wilt toevoegen aan tekeningen, inzichten wilt krijgen om te leren over procesverbeteringen of gebruik wilt maken van de LISP API vanaf het web, AutoCAD 2023 heeft het.

AutoCAD 2023 is ontworpen samen met de gebruikers en de veranderende aard van hun werk. Met de nieuwe functies Markup Assist kun je feedback automatisch in je tekeningen importeren, waardoor de kans op fouten afneemt en je tijd bespaart. Met slechts een paar muisklikken kun je schriftelijke opmerkingen en feedback toevoegen vanuit Trace-lagen.

Zoals gezegd is de LISP API nu beschikbaar voor de AutoCAD-webapp. Je kunt deze gebruiken om je AutoCAD-ervaring aan te passen en herhalende processen te automatiseren. Waar je ook bent en op welke computer dan ook. Daarnaast stelt de cloud-first Sheet Set Manager in AutoCAD 2023 je in staat om sneller sheets te openen vanuit Autodesk Docs.

AutoCAD 2023: wat is er nieuw?

De nieuwe voordelen van AutoCAD 2023:

• Eenvoudig feedback zenden en importeren met Markup Import en Markup Assist;
  • Werk efficiënter met behulp van My Insights;
  • Automatiseer en personaliseer je workflows overal met de LISP API voor AutoCAD Web;
  • Hogere performance en snelheid.

Eenvoudig feedback verzenden en ontvangen

De Markup Import en Markup Assist helpen je om snel feedback te versturen en verwerken in je ontwerpen. Met Markup import kun je feedback uit het veld meenemen, zowel op een geprint papier als in een PDF. Je kunt bijvoorbeeld een tekening op papier als afbeelding importeren. AutoCAD herkent de Markup en converteert dit naar een object. Met de Markup Assist kun je de tekst of het object vervolgens automatisch toevoegen aan je tekening.

Feedback importeren AutoCAD 2023

Werk efficiënter met behulp van My Insights

My Insights is de ‘’adviesmotor’’ die je helpt om sneller te werken met behulp van algoritmen. Naast het dashboard in het starttabblad, krijg je tips via een melding onderaan je scherm (zie de afbeelding hieronder). Als je op deze tips klikt, kom in een nieuw scherm waar je de voorgestelde tip kunt opslaan en deze kunt aanpassen naar jouw behoeften.

AutoCAD My Insights

Automatiseer en personaliseer je workflows overal met de LISP API voor AutoCAD Web

Of je nu onderweg bent, op een bouwplaats staat of thuis aan het werk bent, je maakt je eigen aanpassingen met LISP in de AutoCAD web-app. Je kunt in de web-app LISP-bestanden laden of beheren en LISP-commando’s intypen, net zoals je op je desktop zou doen. Dit bespaart tijd en laat jou je ontwerpern sneller afronden.

LISP API voor web

Functies AutoCAD 2023

Mijn inzichten
Voltooi uw projecten sneller met de handige tips en functies van Mijn inzichten

Aantekeningen importeren en Opmaakhulp
Importeer feedback van papier of PDF’s en voeg automatisch wijzigingen toe zonder uw bestaande tekening te wijzigen

Delen
Stuur een gecontroleerde kopie van uw tekening naar teamleden en collega’s om ze overal te bekijken en te bewerken

Tellen
Automatiseer het tellen van blokken of geometrie met de opdracht COUNT

Zwevende vensters
Verplaats tekenvensters om ze in dezelfde toepassing van AutoCAD naast elkaar of op meerdere monitors weer te geven

AutoCAD, altijd en overal
Maak, bewerk en bekijk CAD-tekeningen via de browser met de AutoCAD-webapp of via de AutoCAD Mobile-app

Tekeningengeschiedenis
Vergelijk voorgaande en huidige versies van een tekening met elkaar om te zien hoe het werk zich ontwikkelt

Push to Autodesk Docs
Plaats uw CAD-tekenbladen vanuit AutoCAD direct als PDF in Autodesk Docs

Blokkenpalet
Bekijk en open snel blokken vanaf AutoCAD via de desktop of binnen de AutoCAD-webapp

Samengevat. AutoCAD 2023 wat is er nieuw?

Aantekeningen importeren en Opmaakhulp

Stuur snel feedback en voeg deze toe aan uw ontwerpen. Importeer feedback van geprint papier of PDF’s en voeg automatisch wijzigingen toe aan uw tekeningen, zonder extra tekenstappen. (video: 1:15 min.)

Mijn inzichten

Leer op het juiste moment nuttige tips en waardevolle informatie in de juiste context zodat u uw projecten sneller kunt voltooien. (video: 2:47 min.)

AutoCAD-web-API’s

De AutoCAD LISP-API is nu beschikbaar in de AutoCAD-webapp, exclusief voor AutoCAD-abonnees. Of u nu onderweg bent, op een bouwplaats of ergens anders, maak uw eigen aanpassingen om reeksen te automatiseren met LISP in de AutoCAD-webapp. (video: 55 sec.)

Beheer van set tekenbladen

Open sets tekenbladen sneller dan ooit. Het gebruik van het Autodesk-cloudplatform voor het verzenden en openen van sets tekenbladen van en naar teamleden is sneller en veiliger.

Tellen

Automatiseer het tellen van blokken of objecten binnen een geselecteerd gebied of door de gehele tekening met een menu om fouten te identificeren en door uw getelde objecten te navigeren. (video: 1:15 min.)

De nieuwste versie AutoCAD kopen?

AutoCAD including specialized toolsets
Heb je AutoCAD 2022 gekocht? Dan kun je deze gratis updaten naar AutoCAD 23023. Heb je nog geen AutoCAD? Dan kun je deze gemakkelijk kopen via onze shop. Bekijk de mogelijkheden.

AutoCAD LT
Heb je liever AutoCAD LT 2023? Dan kun je deze hier kopen.