Handige en tijdbesparende tips voor AutoCAD

Tips om je AutoCAD aan te passen

Met AutoCAD kun je verschillende API’s en meer dan 1000 add on apps gebruiken om veelgebruikte processen te automatiseren. Je kan nieuwe of aangepaste functies maken. Beheer je tekeningen met ActiveX, VBA, AutoLISP, Visual LISP, Object ARX, JavaScript.net en .Net.

Een aantal handige feitjes

We beginnen met een aantal functionaliteiten binnen AutoCAD die je het werk een stuk makkelijker maken. Dit bespaart je tijd met het huidige project maar ook met toekomstige opdrachten.

• Gebruikersprofielen; bieden je de mogelijkheid om aangepaste instellingen en bestanden te delen met je team.
  • Tekening sjablonen; hiermee kun je algemene tekenelementen opslaan, zoals lagen, titelblokken en symbolen. Zo kun je dit gebruiken als standaarden in je CAD-tekeningen.
  • Commando-aliassen; zorg dat je veel gebruikte handelingen opslaat als commando’s zodat ze in het vervolg automatisch worden uitgevoerd. Dit zorgt voor een sneller resultaat.
  • Gebruikersinterface; je kan het gebruikersinterface binnen AutoCAD aanpassen naar je favoriete eigenschappen. Functies en blokken kun je rechtstreeks vanaf het lint of het toolpalet openen.
  • Scripts; via script bestanden kun je op een makkelijke manier binnen AutoCAD verschillende commands en aanpassingen laten uitvoeren.
  • Actiemacro’s; maak een reeks acties (opdrachten) die je opneemt en zo kunnen worden afgespeeld in een actieve tekening.

Automatiseer vervelende en terugkerende taken met API’s

Je kunt binnen AutoCAD taken die vaak terugkeren en veel tijd kosten automatiseren met verschillende API-oplossingen. Bekijk hieronder welke precies:

ActiveX
Dit is een automatiseringsbibliotheek die kan worden gebruikt door moderne object georiënteerde programmeertaal.

VBA
Visual Basic for Applications is een programmeertaal die bestemd is om applicatieprogramma’s te automatiseren of uit te breiden.

AutoLISP/ Visual LISP
Dit is een uitgebreide set aan functies die je kunt gebruiken om elke activiteit in AutoCAD uit te voeren. Zoals algemene programmeerfuncties voor variabele manipulatie, beslissingscontrole, lussen, rekenkundige bewerkingen, fout en functie afhandeling.

Object ARX
Bibliotheken voor programmeeromgevingen bieden je een veelzijdige set of tools waarmee AutoCAD API ontwikkelaars kunnen profiteren van de open architectuur van AutoCAD software.

Javascript.net
Met Javascript kun je verbinding maken met web gebaseerde applicaties om te gebruiken met AutoCAD.

.NET
.NET is een programmeeromgeving bibliotheken waarmee je workflows kunt automatiseren met C# en vb.net

AutoCAD App store

Je kan AutoCAD dus aanpassen met behulp van de bovenstaande tools, of je kunt applicaties aanschaffen om handelingen en workflows geautomatiseerd te krijgen via de AutoCAD App store. De belangrijkste zie je hieronder.

• Drawing Purge; deze plugin helpt om ongebruikte DNG-lijnen te verwijderen.
  • Grid Line; tekent een stramienlijn met automatische labels
  • Increment; een dialoogvenster om getallen, alfanumeriek, hexadecimaal enz. In tekst of blokattributen te verhogen.
  • SketchUP; met deze plugin kun je SKP-bestanden importeren.
  • AVCAD; maakt het mogelijk om nauwkeurige en gedetailleerde en goed leesbare schema’s te maken, samen met allerlei soorten rapporten met behulp van eenvoudige tools.
  • CALS tools; wordt gebruikt voor het importeren van .sxf bestanden.
  • BatchInEditor; voer in één keer algemene bewerkingen uit op een batch tekeningen.

Lees ook eens andere blogs van ons